**Combined 8 Bank Senior Officer Written Exam Question Solution 2018 **has been published on My website bdjobstoday.info today. Combined 8 Bank Senior Officer Written Exam Question Solution 2018 title is Written Exam Question Solution, Combined 8 Bank Senior Officer Written Exam Question Solution 2018. Combined 8 Bank Senior Officer Jobs Question Solution 2018. Combined 8 Bank Senior Officer Exam Full Question Solution 2018. 8 Bank Senior Officer Exam Question Solved 2018. You can find the full details about Combined 8 Bank Senior Officer Written Exam Question Solution 2018 here. You can also check out this similar Bangladesh Jute Mills Corporation (BJMC) Jobs Question Solution 2018 here.

**Combined 8 Bank (Senior Officer) Written Exam Result & Viva Date 2018**

**Combined 8 Bank Senior Officer Written Exam Question Solution 2018**

Exam Type: *Written*

Post Name: Senior Officer

**Written Exam Date: 22 September 2018**

**Written Exam Time: 3.00 PM to 5.00 PM**

Exam Taker: Ahsanullah University of Science and Technology (AUST)

See You Also:

- Combined 5 Bank Officer Written Exam Question Solution 2018
- Combined 3 Bank (Senior Officer) Written Exam Question Solution 2018
- Combined 3 Bank Exam Result And Viva Date 2018
- Combined 8 Bank Senior Officer Related Notice 2018

**Let’s See/ Combined 8 Bank Senior Officer Written Exam Question Solution 2018**

Answer: 20 km/hr

Full Solution:

Let second rabbit takes x hr with speed s2

First rabbit takes x-5/6 hr with speed s1

Total distance = 50km

S1 = 50/(x-(5/6))

S2= 50/x

As they cross each other in 1hr…

Total speed = s1 + s2

Now, T = D / S

50/(s1+s2) = 1

x = 5/2, 1/3

Put x= 5/2 in s2 –> 20 km/hr

Shortcut:

Let, speed of faster & slower rabbit be x & y respectively

Atq, x+y=50

And, 50/y-50/x=5/6

From the above equations, y=20 km/h (ans)

2. Pipe A can fill a Tank in 18 Hours, Pipe B can empty a Tank in 12 Hours, Pipe C can fill Tank in 6 Hours. The Tank is already filled up to 1/6 of its capacity. Now Pipe A is opened in the First Hour alone, Pipe B is opened in the Second Hour alone and Pipe C is opened in the Third Hour alone. This cycle is repeated until the Tank gets filled. Then in How many Hours does the rest of Tank gets filled?

Full Solution:

In First Hour Tank filled = 1/6+1/18

Second Hour = 1/6+1/18-1/12

Third Hour = 1/6+1/18-1/12+1/6 = 11/36 is filled

25/36 is left

From then 3 hours work = 1/18-1/12+1/6 = 5/36

5*3 Hours = 5*5/36 = 25/36

Total = 5*3+3 = 18 Hours

Shortcut:

Remaining part=1-1/6=5/6

In 3hrs 3pipes can fill=1/18-1/12+1/6=5/36

So,

To fill 5/6part, it requires=3*36/5*5/6=18 hrs (ans)

Ans: 18 Hours

3. A Jar contains ‘x’ liters of Milk, a seller withdraws 25 liter of it and sells it at tk. 20 per liter. He then replaces it water. He repeated the process total three times. Every time while selling he reduces selling price by tk. 2. After this process Milk left in the mixture is only 108 liters so he decided to sell the entire Mixture at tk. 15 per liter. Then how much profit did he earned if bought Milk at tk. 20 per liter?

Ans: 70 Tk. profit

Shortcut:

Seller sells Milk at Tk. 20,18 and 16 respectively for three times

= 25*(20+18+16) = 1350

108 = x(1-25/100) 3

x =256 liter

He sold entire 256 at Tk.15 =256*15 = 3840

Cost price = 256*20 = 5120

profit = 5190-5120 = 70 Tk. (ans)

Ans: 70 Tk. profit

4. A container contains milk and water in the ratio of 3:1. How much mixture should be taken out and replaced with milk so that the container contains milk and water in the ratio of 15:4. What portion of original mixture had been replaced by milk.

Full Solution:

Let total original quantity = x litres, Let y litres replaced.

After y litres of mixture drawn out,

Milk = [3/(3+1)] * x – [3/(3+1)] * y

Water = [1/(3+1)] * x – [1/(3+1)] * y

Now y litres of milk poured in can. Milk becomes (3/4)*x – (3/4)*y +y = (3/4)*x +(1/4)*y

Now [(3/4)*x +(1/4)*y] / [(1/4)*x – (1/4)*y] = 15/4

Solve, y = (3/19)* x

So 3/19 of original mixture removed.

Ans: 3/19 portion had been replaced by milk

5. A man rows to a place 40 km distant and back in a total of 18 hours. He finds that he can row 5 km with the stream in the same time as 4 km against the stream. What is the speed of boat in still water?

Full Solution:

Suppose he moves 5km downstream in x hours

Then, downstream speed a= 5/x km/hr

Speed upstream speed b = 4/x km/hr

40 / (5 /x) + 40 / (4/x) = 18

8x + 10x = 18

x = 1

a = 5 km/hr, b = 4 km/hr

speed of boat = ½ (5 + 4 ) = 9/2 km/hr= 4.5 Km/hr

Shortcut:

Speed in downstream=5/t

Speed in upstream=4/t

ATQ, 40/(5/t)+40/(4/t)=18

=>t=1

So,

Speed in downstream=5

Speed in upstream=4

Now speed of boat in steel water=(5+4)/2=4.5 km/hr (ans)

Ans: Speed of the boat in still water 4.5 km/hr

6. Probability Solution A Bag contains some White and Black Balls. The probability of picking two white balls one after other without replacement from that bag is 14/33. Then what will be the probability of picking two Black balls from that Bag if bag can hold maximum 15 balls only?

Full Solution:

Wc2/ (B+W)c2 = 14/33

W (W-1)/(W+B)*(B+W-1) = 14/33

Now expressing 14/33 in the above format by multiplying 4 in numerator and denominator

W (W-1)/(W+B)*(B+W-1) = 8*7/12*11 (note = balls <15)

W =8

W+B =12 B =4

Probability = 4c2/12c2 = 1/11

Shortcut:

4/33=(8/12)*(7/11)

So we can write,

Total ball=12

White ball=8

Black ball=12-8=4

So, Required probability=4c2/12c2= 1/11(ans)

Ans: 1//11

Solved By: Mehedi Hasan (Bhai, Thanks Bro)

Online Source; Jobstestbd