MEFWD Written Exam Question Solution 2019

MEFWD MCQ, Written Exam Question Solution 2021

MEFWD Written Exam Question Solution 2021 has been published on My website bdjobstoday.info today. MEFWD Written Exam Question Solution 2019 job title is All Jobs Question Solution, MEFWD Written Exam Question Solution 2021 total number of vacancy for this job is 59. Medical Education and Family Welfare Division (MEFWD) Exam Question Solution Published 2021. MEFWD Exam Question Solution 2021 https://mefwd.gov.bd. MEFWD Job Question Solution 2019. MEFWD Written+MCQ Exam Full Question Solution 2021. MEFWD 11 January, 2021 Exam Question Solved. Exam Question Solution Of MEFWD Exam 2021. Medical Education and Family Welfare Division Question And Give Answer 2021. Medical Education and Family Welfare Division (MEFWD) Today Question Solution 2021. mefwd.gov.bd Exam Question Solution 2021. You can find the full details about MEFWD Written Exam Question Solution 2021 here. You can also check out this similar NATP (Field Assistant) Exam Question Solution here.

MEFWD Written Exam Question Solution 2019

MEFWD Exam Question Solution 2021

Authority Name: Medical Education and Family Welfare Division (MEFWD)

Exam Type: Written Exam

Post Name:

1. Steno Typist Cum Computer Operator
2. Computer Operator
3. Cashier
4. Office Sohayok

Exam Date: 15th January 2021

Question Paper:

gfd4s

Previous solution:

Post Name And Vacancy was:

1. Accountant-01
2. Steno typist Cum Computer Operator-12
3. Cashier-01
4. Cataloger-01
5. Office Assistant Cum Computer Typist-19
6. Office Sohayok-25

Total vacancy was: 59

Exam Date: 11 January 2019

You May Also Like Similar: MEFWD Previous Question Solution And Suggestion For 2019

See also  BNCC Exam Question Solution 2021 | Bangladesh National Cadet Corps

See Result Here, After Publish: MEFWD Exam Result 2019 – mefwd.gov.bd

MEFWD Written Exam Question Solution 2019

বাংলা অংশ সমাধানঃ

Office Assistant Cum Computer Typist:

1.কোনটি শুদ্ধ বানান- প্রত্যুৎগমন

2. চাকু শব্দটি কোন ভাষা থেকে এসেছে- তুর্কি

3. বন্য শব্দটির চলিত রূপ কোনটি- বুনো

4. নিচের কোন শব্দটির তদ্ভব- হাত

5. এতিমখানা কোন সমাস -তৎপুরুষ

6. ভানুমতির খেল প্রবচনটি বুঝায়- ভেলকিবাজি

7. ছেলেটি নয় যেন ননীর পুতুল এখানে যেন -অব্যয়

8. কোন বানানটি শুদ্ধ- স্বায়ত্তশাসন

9.কোন বানানটি শুদ্ধ- নিরীহ

10. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর কত সালে নোবেল পুরস্কার লাভ করেন -১৯১৩

11.দেয়াল গ্রন্থটির রচয়িতা কে- হুমায়ূন আহমেদ

12. বাগধারা হিসেবে প্রয়োগ করা হয় না কোন শব্দটি- চোখের জল

13. অবীরা বলতে কোন নারীকে বুঝায়-যার স্বামী ,পুত্র নেই

14. গণক শব্দের স্ত্রীলিঙ্গ কোনটি- গণকী

15.বিদ্বান এর সঠিক স্ত্রীবাচক শব্দ কোনটি- বিদুষী

16. মানুষ মরণশীল, এ বাক্যে মানুষ শব্দটি কোন লিঙ্গ- উভয়লিঙ্গ

17. কন্যা শব্দের সমার্থক কোনটি- তনয়া

18. জিলাপির প্যাঁচ বাগধারার অর্থ কি- কুটিল বুদ্ধি

19. ব্যাঙের আধুলি বাগধারাটির অর্থ কী- সামান্য অর্থে

20.আমি জাহান্নামের আগুনে বসিয়া হাসি পুষ্পের হাসি, চরণটি কোন কবিতার- বিদ্রোহী

21. সংশপ্তক কোন জাতীয় গ্রন্থ- উপন্যাস

22. মনীষা শব্দের সন্ধি বিচ্ছেদ কি- মনস্+ ঈষা

23.উজ্জ্বল শব্দের সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি- উৎ+ জ্বল

24.ক্রিয়াপদের মূল অংশকে কি বলে- ধাতু

25. স্রোতস্বিনী শব্দের অর্থ কি -নদী

26. কোনটি বাতাসের প্রতিশব্দ নয়- অর্ণব

27. আসামির পক্ষের উকিল কে? এখানে ‘পক্ষে’ কি অর্থে ব্যবহৃত হয়েছে-সহায় অর্থে

28. এক কথায় প্রকাশ করুন : পাঁচ সেরের সমাহার- পশুরী

29.যা লাফিয়ে চলে এক কথায় বলে- প্লবগ

30.আলো শব্দের বিপরীত শব্দ কোনটি -তিমির

ইংরেজী অংশ সমাধানঃ

31. Which of the following spelling is correct? Ans: Bureaucracy

See also  BFSA Exam Question Solution 2019

32. Which of the following spelling is correct? Ans: Guarantee

33. Synonym of depressed-Ans: Sad

34. Antonym of the word restrict? Ans: Allow

Fill in the blanks with appropriate words:

35. Four and four — eight. Ans: makes

36. He made his children _____ their homework every afternoon. Ans: do

37. Bread is usually made — wheat. Ans: of

38. Fifty miles —- a long distance. Ans: is

39. His birthday is —December. Ans: in

40. A slip of the tongue means- unintentionally

41. Which one is singular? Hypothesis

42. Feminine gender of wizard? Ans: Witch

43. Synonym of fidelity ? Ans: loyalty

44. Antonym of ingenious? incompetent

45. Find the miss-pelt word- Commitee ( Right- Committee)

46. Down to earth meaning? Realistic

47. Gulliver’s Travels written by? Jonathan Swift

Choose the pair which is out of place?

48. Humane/kind

49. Resolute/determined

Choose the correct sentences:

50. Correct sentence- Dina is taller than each of her four sisters.

51.

সাধারণ জ্ঞান অংশ সমাধানঃ

৮১. আন্তর্জাতিক নারী দিবস- ৮ মার্চ

৮২. কোন কোন দেশের সাথে বাংলাদেশের সীমান্ত আছে- ভারত ও মায়ানমার

৮৩. শহীদ বুদ্ধিজীবী দিবস-১৪ ডিসেম্বর

৮৪. হাতিরঝিলের নকশা পরিকল্পনাকারী-এহসান খান

৮৫. নয় কুড়ি কান্দার ছয় কুড়ি বিল নামে পরিচিত কোনটি-টাঙ্গুয়ার হাওর

৮৬. স্বাধীন বাংলা বেতার কেন্দ্র প্রথম স্থাপন করা হয়- কালুরঘাট, চট্টগ্রাম

৮৭. ওয়ানগালা উৎসব কাদের- গারো

৮৮. HTML কখন ব্যবহার করা হয়- ওয়েব পেজ ডিজাইন

৮৯. কম্পিউটার নিচের কোন ভাষাটি ব্যবহার করে- বাইনারি

৯০. বাংলা ছোটগল্পের জনক বলা হয়-রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

৯১. জোয়ার ভাটা হয় না কোন নদীতে- গোমতী নদী

৯২. MS Word এর কোন মেনুতে Mail Merge থাকে? Mailings

See also  BWDB MCQ And Written Exam Question Solution 2019

৯৩. পোস্ট করার কী বোর্ড কমান্ড কোনটি- CTRL + S

৯৪. ইনপুট ডিভাইস-মাউস

৯৫. প্রিন্ট করার শর্টকাট কমান্ড কোনটি- CTRL + P

৯৬. বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা বাংলাদেশের কোন নগরীকে হেলথ সিটি ঘোষণা করেছেন-চট্টগ্রামকে

৯৭. বাংলাদেশ পরিবার পরিকল্পনা কর্মসূচি গ্রহণ করে- ১৯৭৬ সালে

৯৮. সংবিধান নাগরিকের মৌলিক অধিকার নিশ্চিত করার দায়িত্ব দিয়েছেন কাকে- হাইকোর্টকে

৯৯. একদিনের আন্তর্জাতিক ক্রিকেটে বাংলাদেশের বর্তমান অবস্থা কত- ৭ম

১০০. বাংলাদেশের বৃহত্তম স্থলবন্দর নিচের কোনটি- বেনাপোল

Office Sohayok Post:

বাংলা অংশ সমাধানঃ

১. অকালপক্ক হয়েছে যা- অকালপক্ক

২. আকাশে বেড়ায় যে- খেচর

৩. আপনাকে যে পন্ডিত মনে করে- পন্ডিতস্মন্য

৪. গরীয়ান শব্দটির স্ত্রীবাচক শব্দ কোনটি- গরিয়সী

৫. বসুন্ধরা শব্দের অর্থ কি- পৃথিবী

৬. নিচের কোনটি দেহ শব্দের সমার্থক শব্দ নয়- নেত্র

৭. ভূত শব্দের বিপরীত শব্দ কোনটি- ভবিষ্যৎ

৮. দফতর শব্দটি কোন ভাষার শব্দ-ফারসি

৯. নিচের কোন উত্তরটি সঠিক- দয়া+বতুপ্=দয়াবান

১০. কোনটি শুদ্ধ বানান- বিভীষিকা

১১. কোন বাক্যে বিশেষণের বিশেষণ হয়েছে-ঘোড়া খুব দ্রুত চলে

১২. পদ কত প্রকার-৫

১৩. কোন বাগধারাটির অর্থ বেহায়া- ‘ঠোঁটকাটা’

১৪. সর্বনাশ বোঝাতে কোন বাগধারাটি প্রয়োজন- ভরাডুবি

১৫. আমি ভাত খাই। বাক্যটিতে খাই শব্দটি কোন পদ- ক্রিয়া পদ

ইংরেজি অংশ সমাধানঃ

Office Sohayok Post:-

Fill in the blanks with appropriate preposition:

16. He is good —-Mathematics. Ans: at

17. Death is preferable —–disgrace. Ans: to

18. I can not part—–my book. Ans: to

19. He is blind—– his weakness. Ans: to

20. She was disappointed —her failure. Ans: to

Choose the correct sentences:

21. Man is mortal.

22. He loves his children.

23. Either you or I am wrong.

24. The quality of mangoes was not good.

25. Neither the Chairman nor the members were present.

See also  DGDA Exam Question Solution 2019

26. The antonym of exciting. Ans: Boring

27. The antonym of horizontal. Ans: Vertical

28. The phrase Man of parts means? Talented

29. The correct spelling- Pension

30. Adjective of the word strength? Strong

গণিত অংশ সমাধানঃ

৩১. পিতা ও পুত্রের বয়সের অনুপাতে ১৩ঃ৫। পুত্রের বয়স ১৫ বছর হলে পিতার বয়স কত? উত্তরঃ ৩৯

৩২. একটি পণ্য ২০% ক্ষতিতে ৫৫২ টাকায় বিক্রি করা হলো? পণ্যটির ক্রয়মূল্য কত? উত্তরঃ ৬৯০ টাকা

৩৩. ১৩,১৬,১৮,২৪ ও ৩৪ এর গড় কত? উত্তরঃ ২১

৩৪. 9x-5x=1/3 হলে x=? উত্তরঃ 1/12

৩৫. যে খাদ্যে ১৫ জন সৈন্যের ১৫ দিন চলে সেই খাদ্যে আরো ১০ জন সৈন্য বেশী থাকলে তাদের কতদিন চলবে? উত্তরঃ ৯ দিন

৩৬. x+y=2 হলে (x+y)^2=? উত্তরঃ 4

৩৭. ১৮.৩৪ সময় কে ১২ ঘণ্টার সময়সূচীতে প্রকাশ করলে কত হবে? উত্তরঃ বিকাল ৬.৩৪

৩৮. x+y=6, x-y=4 হলে xy=? উত্তরঃ 5

৩৯. x2-7x+6 এর উৎপাদক বিশ্লেষণ? উত্তরঃ (x-6)(x-1)

৪০. যদি x=2-√3 হলে x2=? উত্তরঃ 1

Full solution ongoing Pleas wait and stay with us

Collected From: jobstestbd

MEFWD Written Exam Question 2019

MEFWD Exam Question 2019 - 1

MEFWD Exam Question 2019 - 2

MEFWD Exam Question 2019 - 3

MEFWDএর পরীক্ষার ফলাফল জানতে আমাদের Facebook Group এ জয়েন করুন
Facebook Group Link:www.facebook.com/groups/Bdjobstoday.info

Medical Education and Family Welfare Division Jobs MCQ, Written Question Solution 2021

Medical Education and Family Welfare Division (MEFWD) Exam Question Solution Published 2021. MEFWD Question Solution. For Next Updates about Medical Education and Family Welfare Division (MEFWD) Viva Exam Date jobs circular, Vacancy Notice, Exam Result or Admit card Download. You want To All Jobs Exam Result, Any Information. Well Stay with Us All time, Because we are Published all Jobs Circular, Application Form, All Exam Date & Time, Jobs Question, All Exam Result & appointment Letter Well. stay with us & Keep Visiting Our Website bdjobstoday.info Thanks.

See also  Sobar Jonno Vocabulary Free PDF Download - সবার জন্য Vocabulary

If you have any Problems/ question? about Medical Education and Family Welfare Division (MEFWD), then comment bellow or message us through our facebook Page. We will reply as soon as possible. Thanks For Stay With (bdjobstoday.info) Us.