SESIP Exam Question 2019

SESIP Exam Full Question Solution 2019

SESIP Exam Full Question Solution 2019 has been published on My website bdjobstoday.info today. SESIP Exam Full Question Solution 2019 job title is Assistant Inspector, SESIP Exam Full Question Solution 2019 total number of vacancy for this job is 11. Secondary Education Sector Investment Program (SESIP) Exam Question Solution 2019. SESIP Exam Question Solution 2019. SESIP Job Exam Question Solution 2019. sesip.gov.bd Exam Question Solution 2019. SESIP 01 February, 2019 Exam Question Solution 2019. SESIP Assistant Inspector Exam Question Solution 2019. Assistant Inspector Post Exam Question Solution Of SESIP 2019. SESIP Question And Solution 2019. SESIP Exam Question And Give Full Answer 2019. You can find the full details about SESIP Exam Full Question Solution 2019 here. You can also check out this similar SESIP Exam Result 2019 – sesip.gov.bd here.

SESIP Exam Full Question Solution 2019

Organization Name: Secondary Education Sector Investment Program (SESIP)

Type Of Exam: MCQ Exam

Post Name: 1. Assistant Inspector

Exam Date: 01 February 2019
Exam Start Time: 10.00 AN

Total Vacancy: 11

SESIP Exam Full Question Solution 2019 – See Below

১. Antonym of the word ‘Repudiate’?
Ans:- Admit

২. Your comment was not compatible —your Work.
Ans:- With

৩. Luminous meaning?
Ans:- Shining

৪. The synonym of the word ‘Cogent’?
Ans:- Powerful

৫. The synonym of the word ‘Adroit’?
Ans:- Expert

৬. What is the verb of Friend?
Ans:- Befriend

৭. There is no alternative——training.
Ans:- to

৮. There was guard —- danger. Ans: against

৯. Don’t make a noise while your ——?
Ans:- is sleeping

See also  SSC Physics MCQ Question Solution 2020 | All Board Answers

১০. I have read the book—-you lend her.
Ans:- that

১১. ‘ভাষা আন্দোলন’ ভিত্তিক উপন্যাস কোনটি?
উত্তরঃ- আরেক ফাল্গুন

১২. ‘সুন্দর মাত্রই একটি আকর্ষণ শক্তি আছে।’ এ বাক্যে ‘সুন্দর’ শব্দটি কোন পদ?
উত্তরঃ- বিশেষ্য

১৩. দেয়াল রচনাটি কার লেখা?
উত্তরঃ- হুমায়ূন আহমেদ

১৪. মুজিবনগর সরকার গঠিত হয় কত সালের কোন তারিখে?
উত্তরঃ- ১৯৭১ খ্রিস্টাব্দের ১০ই এপ্রিল তারিখে

১৫. বহুল আলোচিত মুহুরীর চর কোথায় অবস্থিত?
উত্তরঃ- ফেনীতে

১৬. নিচের কোন সংস্থা বাংলাকে আন্তর্জাতিক মাতৃভাষা দিবসের স্বীকৃতি দিয়েছে?
উত্তরঃ- UNESCO

১৭. সকল নাগরিক আইনের দৃষ্টিতে সমান সংবিধানের কোন অনুচ্ছেদ?
উত্তরঃ- ২৭

১৮. সামাজিক মূল্যবোধের ভিত্তি কি? ক) আইনের শাসন খ) নৈতিকতা গ) সাম্য ঘ) উপরের সবগুলো
উত্তর:- (ঘ) উপরের সবগুলো

১৯. বাংলা সাহিত্যের অন্ধকার যুগের সময়কাল কত?
উত্তরঃ- ১২০০ থেকে ১৩৫০ সাল

২০. নীলদর্পণ নাটকটির বিষয়বস্তু কি?
উত্তরঃ- নীলকরদের অত্যাচার

২১. বাংলাদেশের জাতীয় সংসদের স্থপতি কে?
উত্তরঃ- লুই আই কান

২২. একাদশ জাতীয় সংসদের প্রথম অধিবেশন বসে কবে?
উত্তরঃ- ৩০ জানুয়ারি ২০১৯

২৩. অসমাপ্ত আত্মজীবনী সর্বশেষ কোন ভাষায় অনূদিত হয়েছে?
উত্তরঃ- অসমীয়া

২৪. বর্ণালী ও শুভ্র কি?
উত্তরঃ- উন্নত জাতের ভূট্টা

২৫. ২০১২ সালের ১৯ মে কোন বাংলাদেশী এভারেস্ট জয় করেন?
উত্তরঃ- নিশাত মজুমদার

২৬. গ্রীনিচ মান সময় অপেক্ষা বাংলাদেশ সময় কত ঘন্টা পাথর্ক্য?
উত্তরঃ- ৬ ঘণ্টা

২৭. সুয়েজ খাল কোন দুটি সাগরকে সংযুক্ত করেছে?
উত্তরঃ- লোহিত সাগর ও ভূমধ্য সাগর

২৮. TI-এর সদর দপ্তর কোথায় অবস্থিত?
উত্তরঃ- বার্লিন

২৯. AIIB কোন আন্তর্জাতিক সংস্থার সহায়ক হিসেবে ভূমিকা রাখতে চায়?
উত্তরঃ- WB (World Bank)

৩০. ইউনেস্কোর প্রধান কার্যালয় কোথায়?
উত্তরঃ- প্যারিস

৩১. a+b=2, ab=1 হলে a ও b এর মান?
উত্তরঃ- (1,1)

৩২. পর পর তিনটি সংখ্যার গুণফল ১২০ হলে, তাদের যোগফল কত?
উত্তরঃ- ১৫

See also  Sobar Jonno Vocabulary Free PDF Download - সবার জন্য Vocabulary

৩৩. একটি ৪৮ মিটার লম্বা খুঁটি ভেঙ্গে গিয়ে সম্পূর্ণভাবে বিচ্ছিন্ন না হয়ে ভূমির সাথে ৩০° কোণ উৎপন্ন করে । খুঁটিটি কত উঁচুতে ভেঙ্গেছিল?
উত্তরঃ- ১৬ মিটার

৩৪. উত্তরঃ -9

৩৫. উত্তরঃ- ৩৫ দিন

৩৬. x/3+ 4/x+1=2 হলে x এর মান?
উত্তরঃ- 3

৩৭.মিরার বয়স…..
উত্তরঃ- কোনটিও নয়

৩৮. 3^x+3^x+3^x=?
উত্তরঃ- 3^x+1

৩৯. △abc এ ……
উত্তরঃ- ৪৫ ডিগ্রি

৪০. উত্তরঃ- ৪১ ডিগ্রি

৪১. Identify the synonym of Prolific?
Ans:- Productive

৪২. Gift of the gab idiom meaning?
Ans:- Fluency in speak

৪৩. PBM Meaning?
Ans:- Performance Based Management

৪৪. উত্তরঃ- (১২, ১০)

৪৫. ১২টি পেনসিলের ক্রয়মূল্য ৮টি পেনসিলের বিক্রয় মূল্যের সমান। লাভের হার কত?
উত্তরঃ- ৫০%

৪৬. বিশ্বের সবচেয়ে প্রাচীন সভ্যতা গড়ে উঠেছিল?
উত্তরঃ- মেসোপটেমিয়ায়

৪৭. কোন দেশে প্রথম আণবিক বোমা ফেলা হয়?
উত্তরঃ- জাপান

৪৮. বাংলাদেশ ও মায়ানমার কোন নদী দ্বারা বিভক্ত?
উত্তরঃ- নাফ

৪৯. জজ সাহেব কোন সমাসের উদাহরণ?
উত্তরঃ- কর্মধারয়

৫০. লবণ শব্দের বিশেষণ?
উত্তরঃ- লবণাক্ত

Collected From: jobstestbd

SESIP Exam Question 2019

SESIP Exam Question 2019

SESIPএর পরীক্ষার ফলাফল জানতে আমাদের Facebook Group এ জয়েন করুন
Facebook Group Link:www.facebook.com/groups/Bdjobstoday.info

SESIP Exam Full Question Solution 2019

Secondary Education Sector Investment Program (SESIP) Exam Question Solution Published 2019. Secondary Education Sector Investment Program (SESIP) Is A Big Govermnet Authority In Bangladesh. SESIP Authority Completed MCQ Exam 01 February, 2019. Now Time To MCQ Exam Result And Then Announce Written Exam Date 2019 As Soon As Possible Stay With Us For Update. For Next Updates about Secondary Education Sector Investment Program (SESIP) Viva Exam Date 2018 jobs circular, Vacancy Notice, Exam Result or Admit card Download. You want To All Jobs Exam Result, Any Information. Well Stay with Us All time, Because we are Published all Jobs Circular, Application Form, All Exam Date & Time, Jobs Question, All Exam Result & appointment Letter Well. stay with us & Keep Visiting Our Website bdjobstoday.info Thanks.

See also  NRB Bank (MTO) Exam Question Solution 2019

If you have any Problems/ question? about Secondary Education Sector Investment Program (SESIP), then comment bellow or message us through our facebook Page. We will reply as soon as possible. Thanks For Stay With (bdjobstoday.info) Us.